піч булер'ян
21 10 2024

Піч булер’ян - це спеціальний опалювальний пристрій, який працює на твердому паливі, зазвичай, на деревині, і був винайдений ще в 70-х роках 20 століття у Канаді. Виготовляється така піч з металу та працює завдяки ефекту конвекції, завдяки чому є дуже ефективною та може опалювати великі приміщення.  

Печі булер’ян тривалий час були нам знайомі під назвою буржуйки, є економічним, екологічним та автономним приладом, який дозволяє опалювати дачі, заміські приватні будинки, складські приміщення у тих випадках, коли не існує централізованого або ж газового, електричного опалення.

Печі булерьян дешевші, ніж інші види опалення, можна навіть казати про те, що більш ефективно, ніж цей прилад, приміщення не прогріє жоден інший вид опалення. Таку піч можна використовувати для опалення приміщень різної площі: булер’ян має металевий котел та вмонтовані труби, в які поступає прохолодне повітря з приміщення, а виходить вже гаряче і ось так, за принципом конвекції, працює цей опалювальних прилад. 

Як працює піч булер’ян?

Цей опалювальний пристрій поєднує в собі традиційну піч, яка працює на твердому паливі, та конвектор, який дає можливість швидко та рівномірно прогрівати приміщення. Тож принцип роботи печей булер’ян базується на поєднанні двох головних процесів: горінні палива та конвекції повітря.

Етапи роботи булеряну наступні:

  • горіння палива. Печі мають дві камери згоряння: в першій згорають дрова або ж те тверде паливо, яке було завантажено, тут дуже висока температура, яка необхідна для швидкого нагрівання повітря. Друга камера - це зона допалювання газів, де паливо вже повільно тліє;
  • конвекція. Це одна з головних особливостей печей булер’ян, завдяки якій якраз і вдається швидко прогріти приміщення. Принцип конвекції полягає в тому, що навколо топки розташовані вигнуті металеві труби, у їхню нижню частину потрапляє холодне повітря, нагрівається і  піднімається нагору вже теплим. Саме так працює піч, створюючи постійний обіг повітря в приміщенні без додаткових пристроїв;
  • тривалий час горіння. Булеряни розроблені таким чином, щоб після етапу активного горіння піч можна було перевести в режим тління: в такому режимі паливо повільно згоряє, виділяючи тепло ще протягом кількох годин. Саме завдяки цьому печі є економічними, адже приміщення так можна обігрівати до 12 годин без додаткового додавання палива;
  • ефективне розподілення тепла в приміщенні. І це також досягається завдяки принципу конвекції, в результаті якої холодне та гаряче повітря рівномірно перемішуються і це дозволяє обігріти великі та малі простори рівномірно.

Переваги печей булер’ян

Вище ми зазначали, що печі булер’ян мають низку переваг у порівнянні з іншими видами опалювальних пристроїв. Тож які вони, плюси булерянів?

  1. Прогрів приміщення дуже швидко до комфортної температури.
  2. Економне використання пального.
  3. Легке встановлення печі та її гарний вигляд у будь-якому дизайні приміщення, завдяки сучасному зовнішньому вигляду приладу.
  4. Стінки приладу не обпалюють.
  5. Асортимент печей, які відрізняються як зовнішнім виглядом, так і функціями.
  6. Не потребує особливих навичок для догляду.
  7. Є моделі, що мають варильну поверхню, а також можуть працювати, як камін.
  8. Надійний прилад при вимкненнях електрики.

В нашій крамниці ви знайдете великий асортимент печей, серед яких завжди зможете вибрати саме ту, що найбільше відповідатиме вашим вимогам та потребам: різні кольорові рішення, стильний зовнішній вигляд, використання тільки якісних матеріалів робить печі булер’ян від RUD Garden ідеальним рішенням, яке врятує і при блекаутах, і в ситуації, коли у вашому приміщенні немає інших джерел опалення.